Een VOF oprichten

Wat is de betekenis van een VOF? Een VOF of vennootschap onder firma is een bedrijf opgericht door meerdere ondernemers. Iedere ondernemer, of vennoot, brengt iets in, bijvoorbeeld geld, goederen of arbeid. Wil je een VOF oprichten, dan is er geen minimum kapitaal nodig.

Een VOF oprichten is vrij eenvoudig. Vaak wordt er een VOF-overeenkomst opgesteld, maar dat is niet verplicht. In het contract staan bijvoorbeeld wie de vennoten zijn, wat ze inbrengen, hoe winst en verlies verdeeld worden en hoe er omgegaan wordt met ziekte en geschillen. Het contract met de statuten kun je bij de notaris of een ander rechtspersoon vast laten leggen. Vervolgens kun je de VOF inschrijven bij de KvK. Dat is verplicht bij het opzetten van een VOF. Wil je als VOF personeel aannemen? Dan dien je dit te melden bij de Belastingdienst, voor de (loon)belasting. 

Voordelen VOF

De voordelen van een VOF oprichten zijn onder andere dat er geen minimum kapitaal vereist is, dat je profiteert van de inbreng van andere vennoten, dat je personeel aan kunt nemen en dat je gebruik kunt maken van verschillende fiscale voordelen en aftrekposten, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-vrijstelling en de kleine-ondernemersregeling.

Nadelen VOF-overeenkomst

Het belangrijkste en eigenlijk enige nadeel van een VOF is dat je als vennoot ook aansprakelijkheid hebt voor de schulden van de andere vennoten. Als het vermogen van het bedrijf niet voldoende is om de schulden af te lossen, kan er beslag gelegd worden op het privévermogen van alle vennoten, evenals op het privévermogen van een partner waarmee je niet onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent.

Wil je een VOF starten? Intense Finance begeleidt je hier graag bij. We vertellen je meer over de voordelen van een VOF, de kosten, hoe te beginnen en waar je op moet letten. Maak snel een afspraak voor een kennismakingsgesprek!

Mogen wij jou ook assisteren met een nieuwe oprichting?