Stichting oprichten

Wat is een stichting? Een stichting heeft altijd een sociaal of ideëel doel, zoals geld inzamelen voor hulp. Een stichting heeft geen leden, alleen een bestuur en eventueel personeel. Meestal worden de onkosten van de bestuurders door de stichting vergoed. Je kunt met meerdere personen samen een stichting oprichten.

Om een stichting te starten, dien je allereerst een notariële akte met daarin de statuten bij de notaris op te laten stellen. Vermeld hierin onder andere hoe bestuurders benoemd en ontslagen kunnen worden. Vervolgens kun je de stichting bij de KvK inschrijven. Er is geen startkapitaal nodig om een stichting te kunnen oprichten.

Stichting opzetten met onderneming

Wil je ook een onderneming bij de stichting opzetten? Let er dan wel op dat de winst van deze onderneming aan het doel van de stichting besteed moet worden en dat je verplicht bent vennootschapsbelasting te betalen over de winst, en soms zelfs BTW. De voordelen van een stichting met onderneming zijn dat je kunt profiteren van aftrekposten als investeringsaftrek en Research Developmentaftrek (RDA). Een stichting zonder onderneming hoeft geen belasting te betalen. 

Wil je ook personeel aannemen? Meld dit dan bij de Belastingdienst, omdat je dan iedere maand (loon)belasting moet gaan betalen.

Een stichting starten? Hier moet je aan denken

Wanneer je besluit een stichting te beginnen, denk er dan aan dat bestuurders niet verzekerd zijn voor de sociale verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Omdat een stichting een rechtspersoon is, zijn de bestuurders slechts beperkt aansprakelijk.

Intense Finance vertelt je graag meer over een stichting opzetten, bijkomende kosten van deze rechtsvorm, wat er zonder notaris mogelijk is en wat de voordelen van een stichting oprichten zijn. Neem direct contact met ons op om een afspraak te maken bij ons op kantoor. We begeleiden je graag van A tot Z!

Mogen wij jou ook assisteren met een nieuwe oprichting?