Een NV oprichten

Een Naamloze Vennootschap of NV oprichten kan op dezelfde manier als het oprichten van een BV: er zijn een oprichter, een bestuurder en een aandeelhouder nodig. Dat mag ook één en dezelfde persoon zijn. Je kunt voor het oprichten van je NV al met de activiteiten van het bedrijf starten. Je bent dan een NV in oprichting. Om een NV daadwerkelijk te kunnen oprichten, moeten de statuten in een notariële akte zijn opgesteld, die goedgekeurd is door de notaris, en moet de NV ingeschreven worden bij de KvK.

Verschil tussen BV en NV

Net als bij een BV is bij een NV het kapitaal verdeeld in aandelen. Toch is er ook een verschil tussen een BV en een NV. Waar een BV alleen aandelen heeft die op naam staan en die alleen via de notaris overdraagbaar zijn, zijn de aandelen van een NV zowel op naam te zetten als vrij verhandelbaar op de beurs. Een ander belangrijk verschil tussen een BV en een NV is dat een BV geen startkapitaal vereist, terwijl bij een NV een minimumkapitaal van 45.000 euro vereist is.

Evenals bij een BV kun je bij een NV winst onttrekken aan de NV, moet je vennootschapsbelasting betalen en heb je geen recht op zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling. Deze kenmerken zijn voor zowel een BV als een NV hetzelfde.

Voordelen NV

Een NV kent ten opzichte van een BV een aantal voordelen. Een NV kan bijvoorbeeld één of meerdere bestuurders hebben die in dienst zijn van het bedrijf, de aandelen kunnen worden overgedragen en er is beperkte aansprakelijkheid voor de bestuurder(s). Daarnaast kan een NV van een aantal aftrekposten voor de vennootschapsbelasting profiteren, zoals de investeringsaftrek en de Research Developmentaftrek (RDA).

Intense Finance vertelt je graag meer over de vele voordelen van een NV en hoe een NV oprichten in zijn werk gaat. Daarbij kunnen we je alles uit handen nemen. Neem direct contact met ons op om een afspraak te maken.

Mogen wij jou ook assisteren met een nieuwe oprichting?