Coöperatie oprichten

Je hebt verschillende keuzes in de coöperatie die je kunt oprichten. De meest gekozen rechtsvorm voor een coöperatie is de bedrijfscoöperatie of de ondernemerscoöperatie. Een bedrijfscoöperatie maakt bijvoorbeeld samen reclame, een ondernemerscoöperatie neemt bijvoorbeeld samen een klus aan. Om een coöperatie te kunnen oprichten zijn uiteraard meerdere ondernemers nodig. Over de winst van de coöperatie moet belasting (vennootschap) betaald worden, maar je kunt fiscaal wel gebruikmaken van aftrekposten.

Wat is een coöperatie?

Wat is een coöperatie nu eigenlijk? Wat is de betekenis? Een coöperatie is een speciaal soort vereniging waarin gezamenlijke afspraken gemaakt kunnen worden. Als zelfstandig ondernemer kun je zo bijvoorbeeld regelen dat een andere ondernemer je werk overneemt als je ziek bent. Ook kunnen jullie gezamenlijke inkopen doen voor een scherpere prijs. Op deze manier kun je van de rechtsvorm coöperatie profiteren.

De voordelen van een coöperatie zijn dat je kunt profiteren van de overeenkomsten met andere ondernemers. Daarnaast is er geen startkapitaal benodigd. Eén van de nadelen van een coöperatie is dat je geen personeel aan kunt nemen, maar je kunt wel nieuwe leden werven. Om een coöperatie te starten, dien je een notariële akte op te laten stellen door een notaris, waarna je de coöperatie bij de KvK in kunt schrijven. 

Hulp bij rechtsvorm coöperatie 

Wil je een coöperatie oprichten? Wil je nog meer weten over wat een coöperatie nu is en wat het voor jou als ondernemer kan betekenen? Intense Finance vertelt je graag uitgebreid over deze ondernemingsvorm, van de mogelijkheden met uitgesloten aansprakelijkheid tot het verschil met een vereniging van eigenaren. Ook kunnen we je bijvoorbeeld helpen bij de administratie en het maken van een jaarrekening. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Mogen wij jou ook assisteren met een nieuwe oprichting?